REALIZACIJA PROJEKTA MREŽA "BRANA"


Doboj, 09.10.2015 godine

Tokom 2014. Bosnu i Hercegovinu su pogodile prirodne nepogode koje su izazvale razorne poplave i klizišta uništavajući infrastrukturu, kuće i poslovne resurse u 78 opština Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta. Procjenjena je šteta više od 2,7 milijardi dolara. Odgovarajući na posljedice poplava međunarodni akteri, pojedinci i preduzeća, su osigurali značajna sredstva kao pomoć građanima. Indikativni slučajevi pomoći iznose preko 900, dok su javne institucije dodatno sakupile preko 7 miliona eura – ipak, realni iznosi su svakako još veći jer je predstavljen samo dio javno obećane ili osigurane pomoći.

Trenutno, ne postoje objektivne i, na činjenicama utemeljene, informacije o realizaciji doniranih sredstava kao ni učešća samih aktera-građana u tom procesu. U takvoj situaciji preovladava osjećaj konfuzije i korupcije, te je teško dati objektivnu ocjenu odgovornosti i efikasnosti vlasti (ali i donatora) u realizaciji donatorskih sredstava, te o efektima po same građane koji su ostali bez svojih domova i uslova za život.

Kao odgovor na sve navedeno, Centri Civilnih Inicijativa/CCI zajedno sa partnerskim organizacijama u BiH, kreirali su mrežu nevladinih organizacija pod imenom BRANA - sa svrhom da prate i analiziraju procese obnove šteta od poplava u najugroženijim opštinama.

Centar za razvoj civilnog društva iz Doboja je članica mreže “ Brana” koja kroz aktivnosti prati transparentnost procesa oporavka i odgovornosti poplavama uništenih područja u opštinama; Doboj Istok, Petrovo, Teslić i Tešanj.

Građani, privreda i vladin sektor mogu učestovati u radu mreže mreže „ Brana“, posjetom web stranici www.brana.ba, kontaktiranjem jedne od 22 organizacije koje čine Mrežu telefonskim putem ili e-mailom koji se nalaze na web stranici, zatim pozivom na besplatni telefonski broj 080 05 05 06 gdje mogu prijaviti zloupotrebe odnosno dobre primjere pri obnovi nakon poplava.CRCDBIH-Doboj

Galerija

Kontakt

Adresa: Nemanjina 60 74000 Doboj
Adresa: 74207 Klokotnica bb Doboj Istok
Tel: +38735 720 135
Mob: +38761 644 622
E-mail:crcdbih@hotmail.com